Kontroltab – Følg Med

(Marts 2020)

Det, som vi oplever lige nu på grund af coronapandemien, er et kontroltab på alle niveauer. Alle menneskers liv, alle institutioner, arbejdspladser, samfund og lande er sat på pause. Vores vaner, normale hverdag og liv er sat på pause. Det bliver pt. synligt, at der er noget i verden, som er større end os mennesker, vores samfund og lande. Dette har stort set fra den ene dag til den anden vendt op og ned på verdensordenen, lukket grænser og sat tempoet markant ned næsten overalt. Det føles som en helt anden verden og er en stor omvæltning, som naturligvis kan virke både overvældende og skræmmende. Mange mennesker er naturligvis bekymrede for selve virussen, for eget og pårørendes helbred. Samtidig oplever mange en vis uvished, hvad angår arbejdet og økonomien fremover. Det er som sagt et kontroltab på alle niveauer, og vi – og hele verden – befinder os i en form for undtagelsestilstand. Dette kan naturligvis sætte gang i mange tanker, følelser og kropslige reaktioner, og sætte gang i nogle menneskers overlevelsesmekanismer. I en tid som den nuværende er sådanne reaktioner naturlige og almenmenneskelige. Derfor skal vi forsøge at omfavne dem og give dem lidt plads og prøve at håndtere dem således, at de ikke kommer til at fylde for meget og bliver invaliderende for os.

Det er formentligt svært for de fleste af os at opleve dette kontroltab, og acceptere at verden fra den ene dag til den anden ser meget anderledes ud – og pt. føles mindre tryg. Men det et livsvilkår lige nu, hverdagen og livet er forandret, og derfor bliver vi nødt til at forsøge at acceptere det. Og forsøge at tage én dag ad gangen – og blot følge med. Det er heldigvis midlertidigt, husk endelig på det, og selvom vi ikke ved, hvordan verden kommer til at se ud herefter, så kommer der igen en tid, hvor vi må bevæge os ud i verden, hvor vi igen må være sociale (og kramme og kysse hinanden), og hvor vores hverdag atter bliver mere normal. Hverdagen kommer tilbage. Sæt eventuelt lidt struktur på den nuværende hverdag, det kan være en stor hjælp, og gør hvad du kan for at bevare roen og optimismen.

Hvis du ønsker at læse mere om accept-tilgangen, så kan jeg varmt anbefale Tara Brach, som arbejder med begrebet radical acceptance.