Tag Én Dag Ad Gangen

Vi mennesker har det generelt svært med for meget usikkerhed og uvished i vores liv, og i en tid som denne, hvor vi ikke helt ved, hvad der kommer til at ske i de kommende uger og måneder – endda på flere områder – så er usikkerhed og uvished netop blevet et livsvilkår. Vi ved eksempelvis ikke, hvem der bliver smittet med coronavirussen, hvem der bliver hårdt ramt, eller hvem der ikke vil overleve den. Derudover er rigtig mange af os i en situation pt., hvor arbejdslivet og økonomien er forbundet med en vis mængde usikkerhed og uvished. Det er rigtig mange ting, som på en gang ligger uden for vores kontrol, og det kan naturligvis virke både overvældende, skræmmende og angstprovokerende.

Lige pt. synes den nærmeste fremtid at være ret uforudsigelig for mange af os, og selvom vi måske har lyst til at prøve at få styr på den, så giver det ikke mening at gøre netop nu. Det er ikke muligt. Selvfølgelig er der nogle ting, som vi godt kan ordne og/eller sætte i struktur, men alle de ting, som ligger udenfor vores kontrol, skal vi så vidt muligt forsøge at give slip på. For vi kan af gode grunde ikke løse eventuelle problemer, som måske sker i fremtiden. Forsøg derfor at tage én dag ad gangen. Én dag frem er oftest ret forudsigelig, selv i disse tider, så derfor kan dette give ro. Vælg et mere kortsigtet perspektiv end normalt, og prøv at tage én dag ad gangen.

Eksempel:

I starten, da Coronavirussen begyndte at sprede sig i Danmark, oplevede jeg selv en del uro, bekymringer og katastrofetanker. Jeg havde tankemylder, og mine tanker kredsede om, hvorvidt min søn ville blive ramt af virussen, eller om andre i familien, især de ældre, eksempelvis ville blive hårdt ramt og måske dø. Derudover var der adskillige tanker omkring min virksomhed og økonomi fremover, idet jeg er selvstændig psykolog. Det føltes både skræmmende og overvældende, fordi der var så meget uvished, og det var helt udenfor min kontrol. Tankerne fyldte så meget, at jeg følte, jeg mistede noget af min kropskontakt og jordforbindelse. Jeg blev heldigvis ret hurtigt klar over, at jeg blev nødt til at slippe disse bekymringer og slippe fremtiden, for jeg kunne ikke gøre noget ved det. Så jeg besluttede mig for at forsøge at tage én dag ad gangen og begrænse nyhederne, som ellers kan “fodre” katastrofetankerne. I et par uger nu har jeg således haft sætningen “giv slip, slap af og følg med” i mit hoved og har ved behov brugt det som et mantra.