Meditation: Tæl fra 1 til 10

Denne meditation er ret simpel og let at gå til. Det er en meditation, som kan hjælpe os med at fjerne fokusset fra uønskede tanker og temaer. Her træner vi vores eget nærvær og vores koncentrationsevne og giver os selv en pause fra alt andet. Det handler i bund og grund om “bare” at tælle ens vejrtrækninger fra 1 til 10, og så starte forfra igen. Det er simpelt, men ikke nødvendigvis nemt, da mange af os er vant til at multitaske m.m. Øvelsen kan laves både siddende og liggende, så gør endelig det, der passer dig bedst.

Husk altid at være nænsom, rummelig og kærlig overfor dig selv, når du mediterer. Det er helt essentielt i alle mine øvelser og meditationer – og er helt essentielt, hvad angår mit syn på livet. Så slip endelig eventuelle selvkritiske tanker og kontrolbehov. Og mind dig selv om, at det er vigtigt at have en afslappet holdning til dig selv og øvelsen undervejs, at du gør det, bedste du kan, og det er mere end rigeligt. Det er tid til egenomsorg og selvkærlighed.

Billedresultat for hjerte

Meditation:

Start med at sætte dig godt til rette på en stol, eller lig dig ned på en behagelig madras, hvis du hellere vil det. Ligegyldigt om du sidder op eller ligger ned, så sørg for at du føler dig godt tilpas, føler dig afslappet, uden at du falder helt sammen. Sæt et ur til at ringe, gerne med en behagelig tone, efter ca. 10-15 min. Luk øjnene og start med at rette din opmærksomhed mod dit åndedræt. Vælg et fokuspunkt på kroppen eller i ansigtet, hvor du føler, at du nemmest kan følge dit åndedræt. Det kan for eksempel være at følge mavens bevægelser (læg eventuelt én hånd/begge hænder på maven) i takt med åndedrættet. Det kan også være ved næseborene, hvor lufter trækkes ind/åndes ud. Eller måske er det rart at have et lidt bredere fokus og være med/mærke vejrtrækningen i hele kroppen. Altså observere og mærke hele kroppens små bevægelser i takt med åndedrættet. Når du har valgt dit foretrukne fokuspunkt, så begynd stille og roligt at tælle hver ind- og udånding fra 1 til 10, og start derefter forfra fra 1 igen. Én indånding og én udånding “hører sammen” og tæller tilsammen for 1. Det er vigtigt at have et “blidt fokus”, du må ikke fokusere for stift på dit åndedræt, og du må ikke anstrenge dig for meget for at følge vejrtrækningen konstant. Lad åndedrættet være naturligt, som det er naturligt for dig, og lad stille og roligt din opmærksomhed følge med. Af og til mister du sikkert opmærksomheden på ændedrættet, det er helt naturligt og helt ok. Når du registrerer, at din opmærksomhed har flyttet sig, og du er optaget af noget andet, så vend nænsomt og kærligt opmærksomheden tilbage til dit fokuspunkt og åndedrættet. Hvis du får brug for en tællepause undervejs, så gør endelig det. Så sid lidt, hvor du bare følger dit åndedræt eller kroppens bevægelser, og begynd at tælle igen, når du føler dig klar til det. Fortsæt således indtil uret ringer, og sid derefter lidt og “vågn op” og “kom til dig selv”, hvis du har brug for det. Og sid endelig lidt og mærk efter, hvordan meditationen har været for dig.

Opsummering:

  • Sæt dig godt til rette eller læg dig ned
  • Sæt uret til at ringe efter ca. 10-15 min.
  • Find dit fokuspunkt på kroppen/i ansigtet, der hvor du nemmest kan følge åndedrættet
  • Tæl din ind- og udåndinger fra 1 til 10 og start derefter forfra
  • Hav et blidt bølgende fokus
  • Hav en afslappet, nænsom og kærlig holdning til dig selv og øvelsen (ingen selvkritik)

Rigtig god fornøjelse.